Muuan
päivänä pysähdyin supermarketissa hedelmähyllyn kohdalla ja loin
Elisaan toiveikkaan katseen – joko nyt olisi aika? Niinpä
ostoskoriini päätyi yksi ruskea ja karvainen kookospähkinä ja
illan missiokseni sen avaaminen. Olin nimittäin pariin otteeseen
saanut maistaa täällä tuoretta kookosta, joten vesi kielellä
kävin hommiin.
Kaivettuani
ensin netistä ohjeet (voi kyllä, elämän internetin kanssa on niin
ihanaa!) kaivelin laatikkojamme etsiäkseni sopivaa välineistöä.
Ohjeen mukaan tukevan veitsen tulisi riittää, sillä avaaminen on
tekniikka-, ei voimalaji. Aikana naputeltuani turvauduin kuitenkin
järeämpiin keinoihin ja otin käyttöön keittiönkaapeistamme
löytämäni petanque -pallon (?!). Hyvistä ohjeista ja sinnikkäästä
hakkaamisesta huolimatta pähkinä oli ja pysyi kokonaisena.
Epätoivoissani yritin googlailla vielä lisäohjeistusta ja
löysinkin vinkin, että pähkinän voisi laittaa hetkeksi lämpimään
uuniin. Sinnepä sujahti, siis, ja tulipa samalla testattua uuden
asuntomme uuniakin ensimmäistä kertaa. Kun kurkkasin uuniin vartin
päästä kiljahdin riemusta – pähkinäni lohkeili! Ei muuta kuin
äkkiä ulos, käsivoimat käyttöön ja sisuksen kaiveluun.
Mehukasta hedelmälihaa mahtuu muuten yhteen pähkinään aika
paljon..
Oikeassa kädessä kookos, vasemmassa veikeä
"leipähedelmä" eli fruit de pain.
Yksi kookoksen kolmestä silmästä on pehmeämpi, joten terävällä välineellä siihen saa helposti tökittyä reiän, josta kookosvesi valutetaan ulos. Kookosta kaupasta valitessa kannattaa valita yksilö, jota ravistaessa kuulee nesteen hölskyvän sen sisällä.
Edit: Niin ja miehet, kun seuraavan kerran tuskailette tyttöystävälle, vaimolle, naispuoliselle kaverille yms. annettavan lahjan hankkinan kanssa, ostakaa sveitsiläislinkkari. Ihan miksi vaan lahjaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti